Търси се ПР (ама специалист) – 4

Както обявихме в самото начало вторият кръг бе от 31 август до 2 септември.
В началото на деня 31 август 7-те участника във втория кръг получиха следната задача:
Анализ на публикациите в печатните медии 16-22 август 2010 г.

Всеки кандидат трябва да прегледа националните печатни издания за посочения период. Да прецени кои публикации представляват интерес за мениджърския екип на финансова институция. И да направи следното:
В рамките на две страници да обобщи материалите, като обърне внимание на онова, което мениджърите трябва да знаят и информацията, която трябва да извлекат.
В края да опише публикациите както следва: заглавие, автор, медиа, дата на публикуване, страница.

До края на деня 2 септември всички изпратиха това, което са направили.
Сега, без да им казваме имената, ви представяме работата на великата седморка. Очакваме вашето мнение за това кой как се е справил и кого бихте подкрепили. Молим отново са спазим добрия тон и коментарите да бъдат възпитани и градивини. Така всички ще спечелим. Приятно четене.

Ето и работите, подредени на случаен принцип:
Участник 1
Участник 2
Участник 3
Участник 4
Участник 5
Участник 6
Участник 7

*Искаме да съобщим и за малка промяна в датите на конкурса. Задачата за трети кръг ще бъде дадена на 09.09.2010 г., а не на 07.09.2010 г.


Първия Български Бутон за споделяне

→ 33 Коментари на “Търси се ПР (ама специалист) – 4”

 1. Не зная как сте мотивирали участниците да прекарат два дни ровейки из пресата при положение, че дори не е ясен работодателят, но помислете, как бихте мотивирали читателите на блога да прочетат всички анализи. Естествено, ако желаете да стигнете до меродавни и неутрални мнения, а не само фейсбук buzz и изказвания от типа “аз гласувам за Пепи, ‘щото е от нашия клас”. :)

  Тъй като аз съм от пристрастните, си направих труда да попрегледам резюметата. Без да се впускам в конкретика, мога да кажа, че някои от участниците май не са си дали труда да прочетат статиите, които цитират иначе едва ли щяха да занимават “мениджърския екип на финансова институция” с битови проблеми опакование като новини. А и жалко за финансова институция, която се информира предимно от жълтата преса. :)

 2. Боян Бакърджиев

  За мен най-точно отговарят на заданието участник 1 и участник 7. Мениджърския екип на финансова институция няма време да чете статии, а иска “сдъвкана” и систематизирана информация относно новините в бранша. За всеки от подкрепените от мен участници имам забележка:
  Участник 1: Според мен има някои ненужни статии в резюмето и нерелевантна информация. Също така новините от бранша са основни и най-важни. След тях по важност са икономическите новини и чак след това новините от света. Анализа е оформен добре и е приятен за четене, но не съм съгласен с подредбата и някои новини. Аз лично не виждам смисъл в запознаването на мениджърски екип на финансова институция с окиваните от НАП приходи в кръчмите по морето, например.

  Участник 7:

  Доста добре са “уловени” основните от важните новини за периода, но е малко трудно за четене. Според мен е редно да се оформи като свободен текст с булети, а не като номериран списък. Така е доста объркващо на моменти. Също може би е редно да има разделение на темите, с които запознавате маниджърския екип. Иначе с леко графично оформление би могло да стане прекрасно.

 3. Чудесно! Следя вашата инициатива от самото начало, браво :)

  От този кръг най-много ми харесва Участник 2, а след него (нея) – Участник 5. В техните материали най-бързо се ориентирам в информацията, при това без тя да е поднесена прекалено подробно или прекалено кратко. Отрковено казано, всички останали участнити (без може би 7) ме затрудниха при запознаването с материалите.

  Очаквам с нетърпение следващия кръг!

 4. Любомир Колев

  Моят глас отива за 6. Оформление и информативност на нивото, което отговаря на моите виждания.

 5. Диана

  Аз съм “За” кандидат номер 2 – достатъчно прегледно направен мониторинг анализ, без излишен текст. С един поглед може да се намери основната информация, което е важно.

 6. Конкурсът става все по-интересен :) прочетох всички материали и мога да кажа, че се натъкнах на интересни новини :)
  Моите фаворите са тези, които са представили информацията под формата на анализ, а не по дни (защото често една и съща новина в пресата е публикувана в различни дни) класирани по следния начин:

  Първо място – Участник 1 – добро разделение на Макроикономика и Финанси. Все пак финансовият сектор не функционира изолирано от макроикономическата обстановка. Единствено в неговия материал забелязах връзка между новините и статията-източник чрез номерацията на бележките под черта. Т.е ако мениджърът пожелае да разгледа подробно определена новина, ще може да получи статията моментално. Съгласна съм със забележката на Боян Бакърджиев относно подредбата, но не и относно новините за НАП (просто защото те не са в материала на този участник)

  Второ място – Участник 7 – като изключим първите две новини за офанзивите на НАП по морето и в страната, участникът е уловил и икономически и финансови новини. Но данните са в насипно състояние и са трудни за четене, а също така част от новините се повтарят.

  Трето място – Участник 5 – поради липсата на макроикономически новини.

 7. 2 и 6 са моите фаворити.

 8. Номер 7.
  Не съм специалист в областта на финансите, но имайки предвид характера на задачата – да бъде извлечена есенцията от статиите – номер 7 е най-конкретен, според мен.
  Подробните анализи са работа на финансистите, а ПР-ът има за задача (в случая) да подаде джокерите – поне така мисля.

 9. @niki

  Не забравяй, че заданието е “Анализ на публикациите”.

 10. Иван

  Твърдо за номер 4. Според мен подобно задание трябва да се гледа по дни тъй като оценката трябва да е безпристрастна, а подреждането по важност е субективно

 11. DidiV

  Здравейте, първо искам да пожелая успех на всички. Идеята е чудесна!
  На мен най-много ми допада анализа на кандидат 4. Освен изброени заглавия има някакво обяснение. Това позволява при проявен интерес да научиш повече, без да е необходимо да търсиш или четеш цялата статия. Освен това ми се струва, че от всички в този анализ има най-всеобхватно застъпване на печатните медии и присъстват повечето от тях.

 12. Бояна Захова

  Моят глас е “за” кандидат номер 1- успял е да направи анализа информативен, добре оформен и приятен за четене.

 13. “В рамките на две страници да обобщи материалите, като обърне внимание на онова, което мениджърите трябва да знаят и информацията, която трябва да извлекат.”

  Обобщава, а мениджърите извличат необходимите изводи, дават насоки, взимат решения ….

 14. Maria Dz

  Занимавам се с PR от 4 години. При неясен “клиент” за анализ е малко трудно да се направи обощено представяне на тема от печата. От всички кандидати успешно по моите критерии се е справил номер 7. Прави впечатление, че е максимално изчерпателен от към медиите, които е следял. Опитал се е накратко и да анализира ситуацията и актуалността на материалите, както и да обясни на четящите, които не са от бранша, защо и как се подготвят едни определени текстове.
  Успех на всички, въпреки че е доста трудно без да знаят за кого подготвят толкова сериозни неща.
  Стискам палци на номер 7
  (с извинение не искам да обезличавам някого, наричайки го НОМЕР)

 15. Тони

  Здравейте,
  впредвид условията на конкурса и начинът, по който се сформират задачите, гласувам за номер 4. Носи най-много информация в най-кратък вариант.

 16. Merry

  Най-успешно със заданието се е справил номер 4.
  Максимален брой публикации от седмицата в максимален брой медии. Харесва ми, че се е опитал да обясни на четящите първоисточникът на материала, както и издава голям опит за работа в и с медиите.

 17. alexander

  От това, което виждам само участник № 6 се е вмъкнал в изискваните 2 стр.
  Схематично е поднесъл материалите – това, което е важно е подчетартано и изведено като информация.
  А пък Анализ да се прави чак, не е нужно, честно казано. Кой какво е искал да каже и какво следва от това, той, мениджърът доста добре разбира.

 18. Христо Иванов

  Един основен пропуск при всички участници: Няма резюме на това, което е най-важно от публикациите (като обърне внимание на онова, което мениджърите трябва да знаят и информацията, която трябва да извлекат). Мениджърите четат резюмета, рядко четат доклади. Но винаги трябва да има и подробната информация, за да може при интерес да се информират подробно. Ако участник 1 бе добавил в стр. 1 резюме на 2-та параграфа, щеще да е почти перфектен. Успех и напред на всички :)

 19. емил петров

  Много са чели всички, браво!
  Най-много ми допада медиа брифът на участник 6. Малко, лаконично и достатъчно.

 20. Нямам нито нерви, нито време да ги чета на участниците писанията, обаче искрено им желая на всички успех, понеже знам, че други ще го направят вместо мен :)

  Всъщност желая им успех в не знам какво хахахах… но успех ;)

 21. Magdaluna

  Привет от ПР-отцепника :-), конкурсът става доста забавен – как сте накарали всички да прочетат вестниците е доста интересен въпрос.
  Обективно-субективното ми мнение този път е в полза на № 8 и № 7. Компилацията от двата би ми допаднала най-много :-)

 22. Ина

  Номер 1 си е номер 1.. :) Успех!

 23. Георги

  Изчетох какво са написали кандидатите,и без да съм специалист в тази материя,си избрах един от тях. № 1 е започнал със заглавната страница,както би трябвало в такива случаи.Материалът е изнесен сбито, кратко,без залитане встрани…Прави впечатление използването на онлайн вестници,което говори за бързина на реакцията и разбиране на материята.Накратко-моят фаворит е участник №1 . Успех !!!

 24. Magdaluna

  Ох, написала съм №8, вместо №6.

 25. Petya

  Nomer 4 opredeleno izgleda nai-profesionalno i razbiraemo za vuzpriemane… pravi vpechatlenie izkluchitelno strukturirania i analitichen analiz. N4!

 26. Вели

  Поздравления, че сте успели да накарате кандидатите да изчетат и се задълбочат в този обем от информация! Може би ако критериите за анализ бяха по-точни, щеше да бъде по-лесно за участниците, а и за нас – “оценяващите”.
  Въпреки това, изчитайки материалите на всички, най-голяма яснота и структурираност виждам в участник номер 4. Акцентите от седмицата са представени кратко, анализът е обективен и дава възможност на четящите го да се ориентират, без да ги сугестира в конкретна посока.
  Гласувам за номер 4

 27. Nevena

  Гласувам за номер 4. Материлите са поднесени максимално ясно, фокусирано и професионално. Харесва ми изчистената линия на представяне. Да определено номер 4.

 28. Chudomir

  Гласувам за номер 1 (едно) – има стил, знае какво цели, а и се аргументира добре, липсват съмнения, което е още по-добре.
  Гласувам за номер 1 (едно).

 29. Явор

  След като прочетох работите на кандидатите, останах с впечатление, че най-задълбочено е чел Номер 1. Хванал е финансови новини, които ги няма другаде. Няма повторения. Ползвателят на неговия доклад би бил най-качествено информиран.

  Аз бих гласувал доверието си на Номер 1

 30. Nomer 4! KATEGORICHNO! Lichi, che ima olqm background!!!@@@

 31. Йордан

  Случайно се включвам в темата, още повече, че май й е минала давността…. Но на пръв поглед най-много ми харесва материалът на кандидат Н1. Не съм сигурен, дали защото ако аз имах такава задача, бих я изпълнил по подобен начин или защото ако бях финансов директор, щях да харесам такова представяне…. Но ми харесва най-много чисто графично (а според мен това е много важно за начина, по който човек възприема текстове), както и структурата на икономическата информация. Сега, заданието според мен предполага интерпретация на статиите, но според мен е важно когато предоставя информация, тя да не е емоционално обработена, както би се получило при един анализ. Т.е. “анализът” в класическия смисъл липсва, което за мен е добре, за сметка на краткото и ясно представяне на основни новини. Струва ми се, че кандидатът има по-сериозен икономически background… Също по-добра техническа подготовка. Ще спра до тук с предположенията :) Пожелавам успех на всички кандидати :)

 32. Продължавам да cheer-вам за номер 2 и номер 5! Определено информацията е в най-лек вид! Кога да очакваме резултати?

  @Мартин Христов – никой не задължава читателите на блога да четат анализите. За работодателя – какво имаш предвид, нещо не разбирам?

 33. @Лични финанси
  Ако разбирам правилно въпроса ти:

  Имам предвид, че 2 и 5, за които е и твоят глас, са извадили информация “в най-лек вид” предимно от в. Труд и в. 24 часа. Мислиш ли, че е редно икономисти, каквито несъмнено са мениджърите на финансова институция, да се информират почти изключително от вестниците за масова консумация?

  Тук си права:
  > никой не задължава читателите на блога да четат анализите
  Но точно заради това меродавните мнения в коментарите са по-малко от тези в подкрепа на приятели. Иначе хубаво е, че кандидатите могат да съберат лоби, което ги подкрепя. Все пак са PR-и. :)

→ Напиши отговор