Прес рилийзът става на 102 години

Днес прес рилийзът става на 102 години. Причината за неговото създаване е случилата се на 28 октомври 1906 година влакова катастрофа. Тогава три вагонен влак на „Пенсилвания райлроуд” излиза от релсите през подпората на рамковия мост в Атлантик сити, щата Ню Джърси. Най-малко 50 души загиват в трагичния инцидент.
По това време Айви Лий, смятан за създателя на модерния ПР, работи за „Пенсилвания райлроуд”. Той убеждава компанията не само да направи публично изявление, но и да прати специален влак, който да закара репортери и журналисти на мястото на катастрофата. Следобяда на 28 октомври Айви Лий създава първия в историята на ПР прес рилийз.

ivy_lee.jpg

От „Ню Йорк Таймс” са толкова впечатлени от иновативното решение за корпоративна комуникация, че публикуват съобщението дословно на 30.10.1906. В седмиците след катастрофата и вестниците, и държавните служители хвалят „Пенсилвания райлроуд” за нейната реакция и демонстрираната честност и отвореност. Създаването на прес рилийза довежда до едно друго важно събитие в ПР, което бележи и до днес развитието на професията. Това е формулираната от Айви Лий „Декларация на принципите” в ПР.

Екипът на ROI Communication пожелава честит празник на всички ПР специалисти и честит рожден ден на прес рилийза!


Първия Български Бутон за споделяне

→ Напиши отговор