Тайната за Тайните на добрата презентация

Дали хората обичат тайните? И вярно ли е, че споделената тайна вече не е тайна?

Тук и сега няма да ви дадем отговори на тези въпроси. Ако искате, вие се пробвайте. Ние ще ви дадем нещо друго, нещо повече и по-специфично. Решили сме да ви издадем тайната за Тайните на добрата презентация.

Е, предполагаме, че вече не е тайна, но със сигурност е факт страницата ни в Facebook Тайните на добрата презентация. В тази страница ще намерите полезни тайни за изготвянето и изнасянето на една наистина добра презентация. Така че всички, на които им предстои презентиране, съставяне на презентации или просто имат нужда от няколко добри съвета за усъвършенстване, могат да се възползват от събраната и предоставена информация.

Плюсът на страници като Тайните на добрата презентация е, че конкретна и целенасочена информация, чудесни примери и най-доброто направено до момента, са събрани на едно място и можеш да се “почерпиш” бързо и лесно направо от “извора”. ;)

Каним ви да се присъедините към Тайните на добрата презентация и ако желаете, да издадете някоя от вашите тайни за успешна презентация. Надяваме се страницата да е полезна за всички и да бъде доверен помощник в брилянтното презентиране.

А сега ви предлагаме отговорите на няколко въпроса относно добрите презентациите, които зададохме към Любомир Стоянов – съосновател и CEO на сайта Slides.bg:


Кое ви подтикна да създадете сайт, в който може да се публикуват презентации?

Тук в България нямаше място, където да се събират презентации на всякаква тематика, да се обсъждат и оценяват. Въобще липсваше каквато и да било почва, на която могат да се развиват презентатори или онлайн обучения. Така с колегата Георги решихме, че трябва да създадем подобен продукт. Дори да не бяхме успели, опитът, придобит във всяко начинание ни прави по-добри и по-подготвени за следващите. Повярвахме си, работихме упорито и продължаваме да развиваме проекта.


Наблюдавате ли градация в стила на презентациите, качени в сайта?

Всъщност това е едно от нещата, което най-много ме радва откакто се занимавам с проекта. Има възходяща градация. Потребителите започват да качват все по-интересни презентации – както като тематика, така и като визуално оформление. Е, разбира се има и не до толкова успешни презентации, все пак аудиторията ни е от много различни възрастови групи. Не може да очакваме от едно дете в 6-ти клас, например, да направи смайваща за възрастни презентация. Но хубавото в тази ситуация е, че тези хора се опитват и всеки следващ път стават все по-добри.


От кой велик презентатор сте научили най-много тайни за една добра презентация?

Честно да си призная нямам един единствен любим презентатор. Ще изброя трима, които най-много са ме вдъхновили. Това са сър Кен Робинсън , Стив Джобс и Тони Робинс. Всеки от тях има харизма и успява да запали публиката по свой начин, а именно това е едно от най-важните неща по време на презентиране. Ето три техни презентации, от които читателите могат да се вдъхновят.

http://www.youtube.com/watch?v=iG9CE55wbtY сър Кен Робинсън – Защо училищата убиват креативността? TED конференция в Калифорния 2006 г.

http://www.youtube.com/watch?v=UF8uR6Z6KLc Стив Джобс – реч пред завършващите университета в Станфорд (2005 г.)

http://www.youtube.com/watch?v=Cpc-t-Uwv1I Тони Робинс – Защо правим това, което правим и как да го правим по-добре (TED конференция 2007 г.)


Издайте ни някои от вашите тайни за добрата презентация?

Бъдете уверени в себе сиПреди да се качите на подиума трябва да си кажете „Тази публика е моя!”  и да излезете с високо вдигната глава.

Бъдете уверени в това, за което говорите - Всеки презентатор трябва да е уверен в това, за което говори. Имаше един израз „Пясък в пустинята може да ти продаде”. Бъдете продавача в пустинята.

Бъдете забавни - Хората са емоционални същества. Всяко забавно и емоционално нещо се запомня. Така ще достигнете по-лесно публиката и ще разчупите обстановката.

Споделете личен опитБизнес се прави с хората. Много по-убедително звучи, ако разкажете своя опит с продукта/услугата. Колко хора ще харесат, ако кажете „С използването на прахосмукачката се справих дори и аз, който през живота си съм хващал само метла за почистване”, вместо да изброите 1800-те й вата мощност, турбокомпресор и захранващ проводник дълъг 8 метра.

Никой не е безгрешен - Дори на най-добрите и подготвени хора се случва да сгрешат. Ако това се случи на вас, не се притеснявайте. Погледнете ситуацията откъм комичната й страна и продължете с ведър тон.


Първия Български Бутон за споделяне

→ 3 Коментари на “Тайната за Тайните на добрата презентация”

 1. Макар все още да ни е мъчно, че необикновеният Стив Джобс вече не е сред нас, днес се усмихнахме с една новина, която е свързана с неговото име.
  http://blog.slides.bg/593/prezentirai-kato-steve-job/

 2. reader

  v ORANGE center otvorih knigata za APPLE i otkrih istinski pathevoditel come znanieto

 3. wrighter

  The secret of good presentations we knew when visited the PR Fest 2012.
  PR FEST shows the communications beetween PR community.
  Relationship & conection with:
  PR – Brand point of touch
  PR – media
  PR – student’s challange

  PR traces into media faces

→ Напиши отговор