Въпрос: Как можете да накарате жените да пушат на улицата?
Отговор: Няма да ви се налага да изпълнявате такава задача, защото Едуард Бернайс вече го е направил преди 83 години.

На днешната дата през 1929 г. Едуард Бернайс осъществява прочутата си ПР кампания “Факли на свободата“, с която подкрепя и подтиква жените към активно тютюнопушене на обществени места. “Факли на свободата” става една от най-известните кампании по онова време, защото жените дотогова не са и мечтали, че ще могат да пушат свободно на улицата.

Бернайс, с помощта на асистенката си Берта Хънт, прави дързък ход, като изкарва на 5-то авеню в Ню Йорк 30-ина жени, по време на Великденския неделен парад, които вървят в група, всички със запалени цигари и пушат. Към тях се присъединяват няколко мъже, които да затвърдят одобрението на другия пол, за да е по-убедителна акцията. Този поход продължава няколко пресечки и няма човек по пътя, който да не ги забележи. Ще спрем до тук, защото историята за цялата кампания “Факли на свободата” можете да прочетете в книгата Бащата на манипулацията, която разказва за професионалния и личния живот на Едуард Бернайс.

Печатна реклама на Лъки Страйк - за жениИскаме да ви кажем, че с тази кампания, подготвена за Лъки Страйк, Бернайс разбива редица социални табута и предизвиква широк обществен интерес.  Кампанията “Факли на свободата” до ден днешен е обсъждана и давана за пример в много книги и учебни материали по ПР. И най-малко това я прави достойна да си я припомним и тази година. А истината е, че просто ни доставя удоволствие да се сещаме по-често за изключителната работа на Едуард Бернайс.

Та, ако сте жена, която пуши и искате да благодарите на някого за това, Бернайс е вашият човек. А ако сте мъж и не ви харесва, че жена ви пуши, знаете на кого да се сърдите. Но ако сте ПР специалисти, можете само да черпите опит от кампаниите, идеите и реализациите на Едуард Бернайс, който можем спокойно да считаме за баща на съвременната ПР професия.

И за финал – мислите ли, че днес може да се направи публична кампания, с която да се наблегне на отказването на цигарите, но да е толкова ефективна и ефектна, колкото “Факлите на свободата” на Едуард Бернайс?

:)

*Удебеленият текст обозначава линкове, водещи към интересна информация.
Снимката е взета от едно от любимите ни места: http://www.prmuseum.com/bernays/bernays_1929.html


Първия Български Бутон за споделяне

→ Напиши отговор