Ъруин Шиф и неговите икономически комикси

Откога не сте чели комикси? А чели ли сте изобщо икономически комикси? Веднага изниква и още един въпрос: Какво е икономически комикс? Това се надяваме да разберете от Ъруин Шиф, който е създал два такива комикса, свързани с икономиката и понятия от нея, които пряко ни засягат в момента. Под момента имаме предвид глобалното икономическото състояние днес. За да не губим редове и време в обяснение, преминаваме направо към заглавията на комиксите и повече информация за тях, която, надяваме се, ще е достатъчно изчерпателна.

Молцко царство

Единият комикс носи заглавието “Молцко царство“. Както авторът го нарича, това е приказка за инфлацията и нейния произход. С този комикс Ъруин Шиф пренася читателя във въображаемия свят на Молц, с цел да му помогне да разбере какво точно е инфлацията и кои фактори я предизвикват. А инфлацията е представена в истинската й същност – създаване от нищо на нови количества пари от държавните власти.
Както знаете, инфлацията води до многобройни злощастни последствия като това да подведе предприемачите да инвестират погрешно в нерентабилни проекти, създавайки спекулативни “сапунени мехури” и пропилявайки редки икономически ресурси. Но най-вече, както подчертава Ъруин Шиф, тя унищожава директно нашата покупателна способност, намалявайки стойността на нашите влогове и на хартиените пари, които притежаваме.
В “Молцко царство”, Ъруин Шиф поднася тази нелека информация по един толкова непринуден начин, че прочитането и разбирането на неговата книга (комикс) е особено лесно и забавно.

Как се развива икономиката и защо изпада в криза

След изкуственото надуване на паричната маса (инфлацията) е време да преминем към отговорите  на въпросите: “Как се развива икономиката и защо изпада в криза” – това е следващото произведение от Ъруин Шиф, с което искаме да ви запознаем.
Забавлявайки се с този комикс, ще научите основните принципи на пазарната икономика. Ще разберете как политическият процес я корумпира, предизвиквайки разрухата й.
Познавачите ще открият в тази книга (комикс) “австрийската” икономическа школа. Сред икономистите на тази школа се нарежда и синът на автора, Питър Шиф – президент на инвестиционната фирма “Евро Пасифик Капитал”, който беше един от малкото хора, които се появиха по телевизията в САЩ и предупредиха за кризата, която заплашва американската икономика.
В този комикс Ъруин Шиф обяснява как съвременните икономически проблеми произтичат от монетарните манипулации и други видове интервенции на държавните власти от десетилетия насам.
Книгата е изключително актуална и съчетавайки по уникален начин хумор, фикция и една здрава икономическа мисъл, ще ви помогне да разберете как се стигна до днешните икономически проблеми и причините за тях.

Ако искате да си припомните славните времена на комиксите, плюс това да ви даде интересна и важна икономическа информация, значи комиксите на Ъруин Шиф са точно за вас. Приятно четене! :)


Първия Български Бутон за споделяне

→ Напиши отговор