Всяко зло за добро

Екипът на ROI Communication установи колко полезен може да бъде един хаплив коментар в мрежата за изграждане на вашата репутация. Може би си мислите, че първото изречение в този пост е абсолютно нелогично – нали компаниите най-много се страхуват от подобна публичност и от невъзможността комуникацията да се контролира в Интернет. Лошите коментари обаче не винаги се образуват лавинообразно.
В конкретния случай на сайта на книжарници „Хеликон”, беше публикувано язвително изказване за ROI Communication, Деси Бошнакова и нейната книга „PRоговорки”. Този коментар обаче накара много други хора да изкажат своето мнение не само за книгата, но и да коментират изказването. Благодарение на това книгата „PRоговорки” влезе в класацията за топ коментирани книги на сайта на „Хеликон”.
Ето защо, ако в Интернет прочетете неприятен коментар за вашата компания или за вас самите, не се ядосвайте и не действайте прибързано. Потребителите в Интернет сами разбират кога една информация е достоверна и могат да й имат доверие. В случай, че са харесали продукт или услуга, те не запазват мнението за себе си. А още по-малко, когато срещнат противоположни на техните възгледи – те разпалено се включват в дискусиите.
Поради тази причина, не се страхувайте от лоши коментари. Бъдете смели да ги получавате, защото ползата от тях може да бъде голяма.
devil


Първия Български Бутон за споделяне

→ Напиши отговор